//FairyLife
The Intro
Entries About Stuff



Hi, Assalamualaikum. I am Mazida, sweet 17. SPM candidates for 2013. Thank you for visit my ordinary blog. Do visit again, okay?

My Tagboard
  • URL blog only
  • Click Go once only
  • Don't ever you want to SPAM



  • Credits!
    Template: Student Kecik
    Inspired By: Littlest Biyha
    Basecode By: Nurul AtiQah
    Others:   


    Dream Pavlova !
    Saturday, February 16 • Permalink • Add comment {0}
    Assalamualaikum. Entry kali ni utk cik Nur Idayu Hairudin yg request resepi pavlova dri sebelum cuti sekolah lg. Tapi kengkangan waktu yg membuatkan saya tk dpt nk spend time sama sama dgn buddyz saya :)
     That day masa malam ahad tu akak saya involved in accident. Langgar belakang.
    Ni gmbar sikit.




    Okay back to title.

    PAVLOVABahan Meringue :
    4 biji telur putih SAHAJA tanpa disejukkan.
    1 sudu esen vanilla
    1 sudu tepung jagung
    1/2 sudu cuka makan

    Bahan Topping :
    250 gm atau 1 cawan Non Dairy Whipping Cream
    Citrus Fruit mcm strawberry ke kiwi ke black grapes ke markisa ke. Ahhh ikut citarasa korg lah !

    Steps : *panaskan oven pada suhu 120-100c*
    1)  Pukul putih telur td smpai kembang. Sampai soft peaks.  Soft peaks tu mksudnye kalau korg telangkupkan bekas tu, adunan atau lebih dikenali meringue tersebut takkan tumpah kat muka korg. ahahah
    2) Masukkan tepung jagung sambil putar. Putar laju terus pun tkpe.
    3) Hentikan putaran dan masukkan esen vanila serta cuka makan td. Pakai spatula gunakan teknik KAUP BALIK *tapi saya spin terus guna mixer* Ahahah teruk pangai !



    4) Dah siap jd meringue, preparekan baking paper. Keluarkan meringue tu dan main tepek tepek je
    *saya tkde baking paper. pinjam lengat mak je*



    5) Dah siap tepek masuk lah dlm oven. Bakar 1 jam 15 minit. Hmmm sumpah boring menonggeng nonggeng nak tunggu.
    Dripde menonggeng nonggeng tu lebih afdal kalau prgi potong buah buahan tu comel comel mcm saya ni ! :)



    *Nak tahu tekstur pavlova korg tu dh masak atau belum, tepi dia garing and tengah dia lembut mcm marshmallow ! Lain oven lain cara memasaknya *

    After 1 jam 15 minit,
    Inilah meringue saya.



    sepatutnya meringue korg kena wajib jadi mcm ni



    tapi saya jenis tak sabar nk pelahap pavlova ni, maka hancurlahh. Ahh tkpe. Dlm perut lagi hancur :)

    Dah siap keluarkan its time to topping !
    SEBELUM :


     dan
    SELEPAS :



    Haha syokk betul spray benda tu. Actually korg kena pakai benda ni
    yg kena pukul. Tapi aku pakai yg ready stock, Instant whipping cream. Pemalas -_-''



    Beli kat kedai bakery murah sikit ;)

    Bila dah siap menghias masuk lah dlm peti ais !

    Saya punya dh siap :)


    Maaf dapur saya mmg tak senonoh kalau saya yg buat kerja sorg :)
    Selamat mencuba !